söndag 25 oktober 2009

Surrogates

Titel: Surrogates
Utgivare: Touchstone pictures
År: 2009
Produktionsland: USA
Genre: Action, Sci-fi, thriller
Regissör: Jonathan Mostow
Skådespelare: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, Boris Kodjoe, James Frances Ginty, James Cromwell, mfl.
Var: Bio i Malmö
Med: Två grabbar

Surrogates handlar om en idé där människor kan koppla upp sig till människoliknande maskiner, surrogater, och genom dem uppleva livets alla dagar. Detta tar plats i en inte allt för avlägsen framtid, som faktiskt skulle kunna vara nutid om utvecklingen gått ett visst håll. På grund av surrogaterna har våldsbrotten minskat och diskrimineringen praktiskt taget är försvunnen, eftersom alla människor i praktiken ligger hemma i fotöljen inkopplade till sin surrogat som kan se ut i princip hur som helst - how do you want to look today?

Endast ett fåtal människor, s.k. Dreads, har valt bort dessa surrogater eftersom de anser att de är en styggelse för mänskligheten. Dreads lever i surrogat-fria zoner i sitt eget minoritetssamhälle inom de större städerna med någorlunda autokrati.

När handlingen kommer igång spelar Bruce Willis Tom Greer, en polis som stöter på ett unikt fall; det första mordet på en människa genom förstörelsen av dess surrogat. Han utreder saken vidare och kommer fram till att en "meatbag" (en människa som går omkring i kött och blod) ligger bakom dådet. Han måste nu fånga denna människa, och för att göra det måste han plugga ut ur sin surrogat och ta sina första stapplande steg ut i världen utan surrogat, på flera flera år.

Idén med surrogater spricker relativt fort när man upptäcker att alla människor har råd med dessa magnifika maskiner men att de fortfarande har sina crappy jobb som brevbärare eller busschaufför. Och att alla kvinnor faktiskt har valt en surrogat - jag skulle ha såna svårigheter att välja utseende att det skulle innebära att jag skulle behöva ha en surrogat för varje sinnesstämning! Men bortsett från det så är det en trevlig action, om något slätstruken. Bruce spelar återigen en polis (FBI-agent) som blir spöad och trots en lysande rollprestation där han lyckas skapa en karaktär med någorlunda djup så faller filmen på målsnöret pga en rätt så mesig avslutning. Den får två robotar av fem möjliga.

Inga kommentarer: