onsdag 24 juni 2009

Babylon A. D.

Titel: Babylon A. D.
Utgivare: 21th Century Fox/Canal+
År: 2008
Produktionsland: USA, Frankrike, UK
Genre: Sci-fi, action, thriller
Regissör: Mathieu Kassovitz
Skådespelare: Vin Diesel, Michelle Yeoh, Mélanie Thierry, Gérard Depardieu
Var: Hos T&B.
Med: Sambon, T&B.

Jag och sambon såg Babylon A. D. på bio när den kom, men den här gången såg vi den tillsammans med några kompisar som inte sett den tidigare.

Babylon A. D. är också ett exempel på en film som fått oförtjänt dåligt betyg av många. (5,3/10 på IMDb.com, 2,8/5 på Lovefilm med omdömen som "halvkass action", "lite oproffsig", "ingen tyngd", "varken science fiction eller actionfilm", "usel".) Jag fattar inte. What´s not to like?

I en dystopisk, inte alltför avlägsen framtid får legosoldaten Toorop (Diesel) i uppdrag att eskortera nunnan Rebeka (Yeoh) och hennes unga skyddsling Aurora (Thierry) från Ryssland till USA. Betalningen för uppdraget är ett amerikanskt pass.

Toorop måste nu få ut Rebeka och Aurora ur Ryssland och ta dem oskadda till New York. Han har pengar, vapen och sin yrkeskunskap som legosoldat, men Aurora är inte vad hon ser ut att vara och mer än en grupp med okänt syfte vill lägga vantarna på henne under resans gång.

Uppenbarligen var filmens regissör, Mathieu Kassovitz, missnöjd med hur han tvingats klippa filmen, mycket viktigt har försvunnit i den slutliga produkten till förmån för actionsekvenser. Slutet är också ganska abrupt och är väl den främsta anledningen till att betyget måste dras ner en smula. Med mindre action och mer eftertanke hade det här kunnat bli en lysande film, och det är fortfarande en lysande film på flera sätt (till exempel porträttet av Toorop, den desillusionerade soldaten), men budskapet göms till viss del i specialeffekter.

Jag ger ändå fyra noeliter av fem till Babylon A. D. Det kanske inte är den existentiella science fiction som Kassovitz förmodligen ville göra, men det är fortfarande en bra film med ett intressant tema och den är mycket snygg rent visuellt. Och jag hyser ju en viss förkärlek för Vin Diesel i ruggedly manly-roller. =)

Inga kommentarer: