måndag 15 juni 2009

Ten Inch Hero

Titel: Ten Inch Hero
Utgivare: independentfilm
År: 2007
Produktionsland: USA
Genre: Drama, komedi, romantik
Regissör: David Mackay
Skådespelare: Jensen Ackles, Danneel Harris, Clea DuVall, Sean Patrick Flanery, Alice Krige, Elisabeth Harnois.
Var: Hos S&A.
Med: Sussi, 'dreas och sambon.

Help Wanted: Normal People Need Not Apply.

Ten Inch Hero handlar om ett gäng ungdomar (och ett par något äldre personer) som jobbar på ett smörgåscafé i Santa Cruz, Californien. Piper (Harnois) har precis flyttat till Santa Cruz och hon behöver ett jobb. När hon går förbi Truckers smörgåscafé ser hon en skylt i fönstret: Personal sökes, normala människor undanbedes.

Caféet ägs av Trucker, en övervintrad hippie med en minst sagt udda uppfattning om hur man anställer personal (en fråga på "intervjun" lyder: Elvis, dead or alive?), och de andra som jobbar där är, tja, annorlunda. Det är Jen (DuVall), datornörd och dotter till en baptistpräst från Mellanvästern, den sexgalna Tish (Harris), som raggar upp killar genom att låtsas att hon aldrig fått orgasm och Priestly (Ackles) som utmärker sig med sin blå - eller gröna, eller röda - mohawk, sina tatueringar och sin något alternativa klädstil. (Kilt, till exempel...) Tvärs över gatan huserar dessutom "häxan" Zo, som Trucker är hemligt(?) förälskad i.


En av de stora frågorna när man ser filmen: vad kommer det att stå på Priestlys t-shirt idag?

Filmen innehåller flera olika storylines. Den huvudsakliga handlar om Piper, vars stora sorg i livet är dottern hon fick vid 15 års ålder och adopterade bort. Nu har hon bestämt sig för att hitta sin dotter, och hon spårar adoptivfamiljen till Santa Cruz. Av en slump blir hon indragen i familjens liv, och det visar sig att mamman inte längre finns med i bilden.

De olika sidospåren handlar i tur och ordning om Jen, som inte vågar träffa sin chattkompis Fuzzy22 i verkligheten, Tish, som hookat upp med en riktig skitstövel, Truckers hopplösa(?) förälskelse i Zo och Priestlys väl dolda(?) förälskelse i Tish...

Det blir ganska många trådar att hålla reda på, men allt reds upp i slutändan. Tyvärr lider den här filmen av The Faculty-syndromet (dvs. den hävdar att om man är eller ser annorlunda ut så är man inte värd att älskas. För att få den man vill ha måste man anpassa sig och bli "normal") vilket gör att det inte kan bli en fullpoängare trots att den i det stora hela är en underbar - och väldigt rolig! - film om vänskap, kärlek och en massa andra livsomvälvande saker - eller, för att uttrycka det annorlunda, en chick flick. Iallafall enligt sambon... Men strunta i det omdömet! Se filmen istället, det är den värd.

För Suss och mig var det nog snarast OMG! Jensen Ackles i blå mohawk! som gällde. ;) Sen var det ju en ren bonus att det var en bra film också.

Ten Inch Hero får fyra tamponger av fem möjliga, och jag måste ju bara bjuda på den absolut roligaste scenen i filmen. Enjoy!

Inga kommentarer: