onsdag 24 juni 2009

House of Wax

Titel: House of Wax
Utgivare: Warner Bros.
År: 2005
Produktionsland: USA, Australien
Genre: Skräck
Regissör: Jaume Collet-Serra
Skådespelare: Elisha Cuthbert, Chad Michael Murray, Jared Padalecki, Paris Hilton.
Var: Hemma.
Med: Mig själv.

Jag måste säga att House of Wax har fått oförtjänt dålig kritik i många läger. Ja, det är en tonårsskräckis, ja, det är en remake på en gammal skräckfilm (från 1953 med Vincent Price) som säkert är mycket bättre, ja, Paris Hilton är med.

MEN - det är ett hyfsat äckligt (både psykologiskt och fysiskt) upplägg och House of Wax är därmed berättigad till ett betydligt högre betyg än om det bara hade varit en dussinskräckis (med Paris Hilton). Och till och med Paris är ganska ok, även om ingen kan anklaga henne för att vara nästa Ingrid Bergman.

Det börjar på vanligt hederligt skräckfilmssätt - ett gäng ungdomar åker på en roadtrip till en stor fotbollsmatch. På vägen dit stannar de för natten nånstans ute i skogen, slår upp tälten och dricker för mycket öl. Under natten får de påhälsning av en mystisk bil som bara står och stirrar på dem en stund (nåja, det är väl föraren som stirrar, men ni förstår vad jag menar) och morgonen därpå visar det sig att en av bilarna gått sönder. Bilens ägare, Wade (Padalecki), och hans flickvän Carly (Cuthbert) får lift till närmaste stad av en ganska scruffy-looking yokel till karl som arbetar med att samla ihop roadkills(!) och dumpa dem i skogen.

Stan ser vid första anblicken helt normal ut, om än lite öde. När Wade och Carly inte hittar nån vid bensinmacken börjar de söka igenom stan och hittar sevärdheten The House of Wax - ett hus helt gjort i vax. Inte bara ett vaxkabinett alltså, utan helt och hållet i vax. Dörren står olåst så de går in...

Tja, sen utvecklar sig historien i gammal god skräckfilmsanda. Det är lite T&A (Hilton, förstås), ganska mycket blod, en hel del galenskap och en spektakulär slutscen. För ovanlighetens skull är filmen nästan två timmar lång trots att det är relativt få skådespelare som stryker med (gänget består från början av sex personer), men då är det en ganska otäck och långdragen första dödsscen samt rätt så mycket omkringspringande också.

Jag ger House of Wax tre avkapade fingertoppar av fem. Det är ju fortfarande en ganska basic skräckfilm och skådespelarprestationerna är av varierande kvalité, men helt klart sevärt.

Inga kommentarer: