onsdag 24 juni 2009

Terminator Salvation

Titel: Terminator Salvation
Utgivare: Warner Bros/Sony Pictures
År: 2009
Produktionsland: USA, Tyskland, Italien, UK
Genre: Action, Sci-Fi
Skådespelare: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Bloodgood, Anton Yelchin, Helena Bonham Carter, m fl
Var: På bio
Med: Ett helt gäng med människor - bland annat Martina, Danne och 'dreas

1984 kom den första terminatorfilmen, ni vet den med Arnold som robot som jagar Sarah Connor. 1984, 25 år sedan, var jag så liten att jag faktiskt inte fick se filmen, plus att jag nog inte var så intresserad heller - barbiedockor och böcker var mycket mer intressanta än en robot med österrikisk brytning. Jag tror inte att någon hade väntat sig att det 25 år senare skulle släppas en fjärde film om de människolika maskinerna som förstör jorden. Men det gjorde det, resultatet är en helt ok action film som har fått det enkelt för sig genom en redan såld publik. Det är snygga effekter, snygga miljöer (oj vad sugen jag blev att spela Fallout efter filmen) och snygga människor. Visst är det underligt att det bara är de snygga som överlever när välden går under?

Ja, för välden har gått under, Terminator Salvation utspelar sig huvudsakligen i ett efter katastrofen-landskap som domineras av maskiner medan människorna gömmer sig och smider planer. John Connor finns såklart med och han har sällskap av nya och gamla bekantskaper. En plåtman som letar efter sitt hjärta, en ung man som letar sitt mod och sen fattas det väl bara någon som vill ha en hjärna så är vi i en helt annan film. Det finns explosioner, lidande, mer explosioner, Christian Bale som ser bekymrad ut och inte lyder order, explosioner och så några robotar.

Till syvende och sist så blir inte Terminator Salvation mer än en pampig sommaraction, de ingredienser som behövs för att det ska bli en terminator-film finns där men det känns ibland som en eftertanke. Skådespelarna gör sina jobb på ett bra sätt, det var ingen jag störde mig på men inte heller någon som stod ut (även om unge Anton Yelchin är ruskigt söt och Christian Bale är duktig på att se plågad ut).

Det blir fyra söndersprängda robotar av sju möjliga för Terminator Salvation - biopengarna kändes inte bortkastade men det är inget jag kommer ha bråttom att köpa på dvd.

3 kommentarer:

MrCrazy sa...

men det är juh den filmen!!!
som du sa:
En plåt man som letar eftersitt hjärta (tja han har juh ett men iaf)
killen som vill ha mod (jag gillade inte honom) har någon form av krullhår som i någon scen ser ut som en man.
Sen har vi Mr Connor som inte riktigt är den han ska bli än, han har inte all info och gör lite "radikala" saker så han är utan hjärna... typ.
Sen så har vi en tjej som vill hem .. ja.. piloten som crashar (ok.. hon blev nedskjuten men ändå).
Hundar finns överallt. Sen har vi helena Boham carter (kanske felstavat men ändå) är juh klart the Wicked Witch of the West om du ersätter West med Skynet.
Sen så e väl alla robotorna olika former att problem de flygade aporna, spindlar etc.. Men det är helt sant... solklar analys Suss... sweetah!

Sooz sa...

Ha, jupp du har så rätt in din förlängda analys! Jag menar plåtmannen letar ju efter sitt meraforiska hjärta och finner det via den fysiska varianten :D

Anonym sa...

T1-premiären var exakt för 25 år sen igår: http://gyllenhaals.blogspot.com/2009/10/terminator-25-ar.html

:-)

Lars