torsdag 23 april 2009

Apropå film: tv-serier

Om det är så att ni undrar varför jag inte verkar se så mycket film, så är det för att jag och sambon följer ett antal tv-serier istället. Jag kan rekommendera allihop.
  • Life - Damian Lewis (Band of Brothers m.m.) spelar polisen Charlie Crews som blivit falskeligen anklagad för mord och tillbringade 12 år i fängelse innan han frikändes och släpptes. Nu har han gått tillbaks till sitt gamla jobb som polis på mordroteln samtidigt som han försöker lista ut varför han blev ditsatt för morden på sin gode vän och hans familj. Bra polisserie som är lite shaky under första säsongen men som definitivt höjer sig ett snäpp under säsong 2. Värd att se om man gillar kriminalserier, men den riskerar just nu nedläggning. Beslutet kommer i maj.
  • Terminator: The Sarah Connor Chronicles - Också en serie som riskerar att läggas ner efter två säsonger, vilket är synd eftersom säsong 2 verkligen blev intressant (efter en ganska shaky första säsong även där). Serien börjar ungefär 2 år efter filmen Terminator 2, men på grund av en tidsresa utspelar sig större delen av serien i "nutid" (2007-2008).
  • Bones - Inne på sin fjärde säsong and still going strong. Serien baseras (löst, mycket löst) på Kathy Reichs böcker om rättsantropologen Temperence Brennan, men har tillfört en helt ny dimension med de ändringar som serieskaparna gjort. Mycket intressant serie som dels handlar om utredning av mordfall men, kanske viktigare, också behandlar karaktärernas utveckling och relation till varandra. Många underbart nördiga karaktärer och bra skådespelare!
  • Supernatural - En serie som jag länge var skeptisk mot (eftersom jag inte följt den från början utan bara sett lite då och då och alltså inte fått nåt sammanhang i handlingen), men som faktiskt är riktigt bra om man kan ha överseende med de ungefär 14 olika sub-plottar som manusförfattarna har på gång vid varje givet tillfälle. Ögongodis i hög grad i form av bröderna Winchester och spännande handling.
  • Californication - Vi har sett säsong 1, älskade den och ska börja på säsong 2 så fort vi får tid. David Duchovsky gör sitt livs roll som Hank Moody och om man tål den extremt sexualiserade handlingen är detta en av 2000-talets roligaste serier.
  • Dollhouse - Joss Whedon är ju alltid Joss Whedon. Dollhouse har tyvärr fått ganska blandade reaktioner och hotas av nedläggning efter säsong 1, och jag måste medge att den inte är fullt lika rolig som t.ex. Buffy the Vampire Slayer och Angel men med ett mycket intressant tema - och med Eliza Dushku.
  • Castle - Har bara sett första avsnittet än så länge, men det verkar lovande. Här har Joss Whedon inte fingrarna med i spelet men jag misstänker att Nathan Fillion står för humorn, eftersom hans rollfigur Richard Castle påminner väldigt mycket om captain Mal Reynolds från Firefly och Serenity. Hotas tyvärr också av nedläggning p.g.a. bristande tittarsiffor, vilket jag inte förstår - har folk ingen smak?
På egen hand följer jag dessutom:
  • Criminal Minds - Med mina favvokaraktärer dr Reid och Penelope Garcia blir det aldrig tråkigt! BAU-teamet består av en samling mer eller mindre trasiga och mycket sympatiska profilerare som är mer som en familj än som kollegor, vilket gör serien så bra. Att dr Reid är rena ögongodiset och Garcia en underbart nördig tech-tjej gör inte saken sämre.
  • Numb3rs - Mr Universe från Serenity (David Krumholtz) spelar här matematikern Charlie Epps som löser brott med ekvationer för att hjälpa sin bror, FBI-agenten Don Epps. Numb3rs gör att till och med jag, matte-hataren, tycker att det låter kul med algoritmer. =)
Och så fort Supernatural är färdigmald blir det Andromeda (a.k.a. Hercules in Space) istället!

Inga kommentarer: