onsdag 22 april 2009

Mumien: Drakkejsarens grav

Titel: Mumien: Drakkejsarens grav (The Mummy: Tomb of the Dragon emperor)
Utgivare: Universal Pictures
År: 2008
Produktionsland: USA, Tyskland
Genre: Action, äventyr, fantasy, thriller
Regissör: Rob Cohen
Skådespelare: Brendan Fraser, Maria Bello, Luke Ford, Jet Li, John Hannah, Michelle Yeoh, Isabella Leong
Var: Hemma
Med: Sambo

A.k.a. "Not another mummy movie", "Here comes the Mummy", "Who's your mummy?", "The dummy mummy", "Adventures of Brendan Fraser"... eller varför inte "Indiana Jones 7"?

Rick och Evy O'Connell (Brendan Fraser och Maria Bello) har dragit sig tillbaka från livet som äventyrare, men deras son Alex (Luke Ford) har ärvt genen som drar till sig mumier, pyramider och evil curses. Vid 22 års ålder slår han igenom stort som arkeolog och finner graven till den ökände Drakkejsaren (Jet Li) som byggde kinas mur och begravde alla arbetarna under den. Kejsaren var en mycket ondskefull och maktgirig ledare som hela tiden strävade efter något mer land att erövra. När han slutligen insåg att han inte skulle leva för evigt skickade han sin general för att hämta honom en häxa (Michelle Yeoh) som enligt sägnerna kände hemligheten till evig ungdom. Häxan ville inte ge kejsaren evigt liv, istället nedkallade hon en förbannelse över honom som gjorde att han och alla hans soldater förvandlades till lerfigurer.

........................Sucker!

Många tusen år senare snubblar Luke på en ledtråd och finner drakkejsarens grav.
Resten vet ni, om ni har sett 1:an och 2:an dvs. Så mycket förändras inte från film till film.
John Hannah är goofy, Brendan Frasers får litet roliga oneliners, snygga brudar slåss med svärd. Denna gång var de absurda nog att tro att det skulle gå hem med Luke Ford som Brendan Frasers son. Iiinte riktigt. Någon på MovieZine jämförde det med Alexander där Angelina spelar mamma åt Colin Farrell.

Maria Bello som Evy var nästan lika bra som Rachel Weisz och passade definitivt bättre som mor åt en 22 årig son. Fast jag gillar kombon av Rachel och Brendan bättre, parmässigt sett. Maria Bello kändes litet för seriös för Brendan. Men hon är helt okej, hon har ju filmer som Coyote Ugly och Jane Austens Book club bakom sig, båda var filmer som jag älskade då de kom ut.

Nåja, slutgiltiga bedömningen är att det är en b-film, och med det menar jag Brendan Fraser-film. Dessa är faktiskt snäppet bättre än B-filmer eftersom han har sån otrolig charm och faktiskt levererar film efter film som aldrig sviker mina förväntningar om dorky one-liners. Det är välbekant, det är humor, det är helt okej. Jag fick vad jag väntade mig. Att försöka analysera filmen något mer ingående vore enbart förolämpande, vi vet att det är en tunn, osammanhängande story med logiska brister (hallå, Brendan Fraser-film), vi ser den inte för dess djuplodade psykologiska twister utan för det lättsamma och fartfyllda äventyret.

Allt som allt får den tre kinesiska murar av fem möjliga.

3 kommentarer:

Martina sa...

Jag håller med betygsättningen (3/5), men Brendan Fraser är faktiskt en ganska mångfacetterad skådespelare som gjort en hel del lågmälda filmer: "Den stillsamme amerikanen", "Gods and Monsters", "With Honors" och den psykologiskt väldigt obehagliga men lysande "The Passion of Darkly Noon"...

Det är först på senare år som han har blivit typecastad som antingen korkad snygging eller leading man hottie/äventyrare med one-liners.

Fia sa...

Har inte sett någon av dem filmerna, får ta och kika å se helt enkelt!

'dreas sa...

Meh, har tänkt se "Den stillsamme amerikanen" sen den kom ut, inte kommit mig för ännu.. =/