torsdag 23 april 2009

Whisper of the Heart

Titel: Whisper of the Heart (Mimi wo sumaseba)
Utgivare: Studio Ghibli
År: 1995
Produktionsland: Japan
Genre: Anime, Drama, Romantik
Regissör: Yoshifumi Kondo
Skådespelare (röster): Youko Honna, Kazuo Takahashi, Maiko Kayama
Var: Hos F&T.
Med: Fia.

Fjortonåriga Shizuku Tsukishima läser mycket böcker, och en dag tittar hon på lånekortet i boken hon håller på med och hittar ett namn: Seiji Amasawa. Hon går igenom sina andra låneböcker och samma namn dyker upp i dem alla. Shizuku börjar leta efter denne Seiji, hon frågar sina lärare om honom och får reda på att han går på hennes skola...

Samtidigt stöter hon då och då på en pojke som hon tycker är väldigt ohyfsad, och en dag på tunnelbanan hoppar en katt upp och sätter sig bredvid henne. Av nyfikenhet börjar Shizuku följa efter katten som leder henne till en liten verkstad där hon återigen träffar den ohyfsade pojken... Men nu är han inte så otrevlig längre. Han inspirerar henne till att börja skriva en berättelse, som handlar om en liten kattstatyett som står i verkstaden - Baronen.

Precis som alla Ghiblifilmer så är Whisper of the Heart bra. Den innehåller inte magi eller övernaturligheter som många av de andra Ghiblifilmerna, utan rör sig bara inom det vardagliga. Men tillräckligt många saker händer av en slump för att man nästan ska börja misstänka lite magi i alla fall...

I det stora hela är det en uppväxtskildring, även om filmen bara utspelar sig över några månader. Den handlar om Shizukus mognadsprocess från ett barn som inte vet vad hon vill göra med sitt liv till en tonåring som kanske inte heller vet riktigt, men som iallafall känner sig mer säker på sin framtid och som, viktigast av allt, har hittat kärleken.

Några lite segare partier (och ett ganska abrupt slut) gör att jag inte ger full pott, men Whisper of the Heart får 4,5 baroner av 5 möjliga.

Inga kommentarer: