söndag 1 mars 2009

The International

Titel: The International
Utgivare: Relativity Media
År: 2009
Produktionsland: USA/UK/Tyskland
Genre: Drama, thriller
Regissör: Tom Tykwer
Skådespelare: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen.
Var: Filmstaden salong 3.
Med: Sambon.

Jag skulle vilja klassa The International som en politisk thriller, men det skulle vara fel för den handlar egentligen inte om politik. En företagsthriller, skulle man kunna säga att det är. (Eller som Susanne sa, hur gör man en spännande film om en bank? Tja, sa jag, om banken skickar ut lönnmördare...)

Clive Owen spelar Louis Salinger, agent vid Interpol, och Naomi Watts spelar Eleanor Whitman, åklagare vid Manhattan District Attorney. Tillsammans försöker de dra den internationella banken IBBC inför rätta. IBBC har bland annat sysslat med penningtvätt och vapenförsäljning i tredje världen, och Salinger har redan tidigare - under sin tid vid Scotland Yard - försökt bygga upp en ordentlig bevisning för deras skumraskaffärer, men blivit beordrad av sina chefer att släppa fallet.

IBBC får beskydd från myndigheter och regeringar i hela världen, eftersom banken kontrollerar många länders skulder, och det gör det nästan omöjligt för Salinger och Whitman att vidta lagliga åtgärder. Salinger blir med tiden mer och mer frusterad över detta, och bestämmer sig för att ta saken i egna händer...

Tja, det blir en hel del pangpang och folk dör till höger och vänster. Clive Owen har blivit väldigt typecastad som "lone wolf" eller ensam hämnare de senaste fem-sex åren (Sin City, Shoot 'Em Up, I´ll Sleep When I´m Dead) och den här filmen är inget undantag. Naomi Watts får mest vara med som ögongodis, men man slipper iallafall den annars obligatoriska kärlekshistorien mellan hjälten och hjältinnan, eftersom hjältinnan i det här fallet redan är gift och har en son.

Det förekommer en del snygga scener och överlag bra skådespelarinsatser. Jag är också mycket imponerad över att man har castat "riktiga" italienare, britter, danskar etc. och att de får chansen att tala sina egna språk (med engelsk textning under den svenska). Chefen för IBBC (Thomsen) är till exempel dansk, och han talar danska med sin son i en scen. Det verkar bli vanligare och vanligare i amerikansk film - nå ja, delvis amerikansk i det här fallet - att hela världen INTE talar engelska... Amerikanerna verkar ha förstått att det finns andra språk.

Allt som allt får The International tre lönnmördare av fem. Den är faktiskt ganska seg på sina ställen och inte alltid särskilt intressant, så trots en bra insats av Clive Owen så kan den inte få mer än så.

Inga kommentarer: