måndag 9 mars 2009

Journey to the Center of the Earth

Titel: Journey to the Center of the Earth
Utgivare: Walden Media
År: 2008
Produktionsland: USA
Genre: Äventyr, fantasy, science fiction, barn och familj
Regissör: Eric Brevig
Skådespelare: Brendan Faser, Anita Briem, Josh Hutcherson
Var: Hemma.
Med: Sambon.

Tvättäkta äventyrsfilm, kallar vi det här! Brendan Fraser brukar vara bra på såna (han är även en av producenterna bakom filmen); tänk Mumien.

Journey to the Center of the Earth är löst baserad på Jules Vernes bok med samma namn - nåja, samma namn på engelska, för den har ju uppenbarligen en annan titel på orginalspråket franska - och går ut på att vetenskapsmannen Max Anderson tillbringat sitt liv med att leta efter "jordens medelpunkt" som den beskrivs i Jules Vernes bok. För tio år sedan försvann han spårlöst, och sedan dess har hans bror Trevor (Fraser) fortsatt att sköta Max' forskningscenter.

När Max' son Sean ska bo några dagar hos Trevor så får denne också en låda med grejor som tillhörde brodern, däribland boken Journey to the Center of the Earth, fullklottrad med anteckningar. Trevor inser att de vulkaniska förhållandena är precis desamma som för tio år sedan när Max försvann, och han tar med sig Sean på en resa för att ta reda på vad som verkligen hände.

De hamnar på Island, och tillsammans med en guide råkar de ut för ett äventyr som förändrar inte bara dem utan hela den vetenskapliga världen som vi känner den.

Nu snackar vi suspension of disbelief här. Man får absolut inte tillämpa kända vetenskapliga fakta på den här filmen för då faller den extremt platt - det här är en äventyrsfilm de luxe, med inslag av både fantasy och science fiction. Indiana Jones-filmerna har nog stått för en hel del av inspirationen... Komplettera med t.ex. Jurassic Park och, förstås, Mumien och hey presto! du har Journey to the Center of the Earth.

Helt ok underhållning där man inte behöver aktivera hjärnan är det iallafall. Passar för hela familjen alltså. ;)

Betyget blir tre geologiska prover av fem möjliga. Ingenting man behöver lägga pengar på, men värt att se om tillfälle uppstår.

Inga kommentarer: