söndag 1 mars 2009

Red Sonja

Titel: Red Sonja
Utgivare: Dino De Laurentiis Company
År: 1985
Produktionsland: USA/Nederländerna
Genre: Fantasy, action, äventyr
Regissör: Richard Fleischer
Skådespelare: Brigitte Nielsen, Arnold Schwarzenegger, Sandahl Bergman
Var: Hemma.
Med: Sambon.

Den svenska titeln på Red Sonja är Barbarernas hämnd, bara en sån sak...

För ett par månader sen såg jag för första gången Conan-filmerna (Conan the Barbarian och Conan the Destroyer), så jag tyckte att det kunde vara dags att även se Red Sonja - nu när det ska komma en nyfilmatisering och allt! Med Rose McGowan i titelrollen... hm, kanske inte den person jag skulle ha valt...

I Red Sonja är det hur som helst en ond drottning (har ni lagt märke till att det nästan alltid är onda drottningar i såna här filmer? Kungarna är goda. Om det finns några onda mäktiga män så är de oftast magiker), drottning Gedren, som... tja, "vill ha" den vackra, rödhåriga - därav "Red" - Sonja sägs det i filmen; vad betyder det? Att Gedren blir tänd på henne? Nå, Sonja vägrar förstås att följa med och skär istället Gedren i ansiktet. Som straff mördas hennes familj. Ett lite hårt straff, tycker ni inte?

Sonja (Nielsen) tränar alltså upp sig till att bli världens bästa svärdskämpe, naturligtvis med målet att hämnas på Gedren. Men Gedren vill ha betydligt mer än bara Sonja; hon vill ha hela världen och för att uppnå detta stjäl hon en talisman som gör att hon kan kalla fram stormar och jordbävningar. Denna talisman skulle precis förstöras av prästinnorna som vaktade den när Gedren dyker upp, slaktar prästinnorna och lägger beslag på talismanen. Och en av prästinnorna var Sonjas syster.

Dags för vedergällning, alltså. Tillsammans med svärdskämpen Kalidor (Schwarzenegger), den landlöse prinsen Tarn (som är en tioårig pojke) och Tarns tjänare Falkon beger sig Sonja ut på sin quest för att hämnas sin familj, och förstöra talismanen. Det är en stor fest i åttiotalsfrisyrer, dåliga specialeffekter och svärdsfajtande. Äkta sword and sorcery alltså! Men tyvärr verkar Conan-filmerna, åtminstone ettan, ha fått mer av budgeten (och, faktiskt, det bättre manuset), så det är ganska underhållande men inte så fantastiskt bra.

Red Sonja får 2,5 glödande klot av 5 möjliga, och förhoppningsvis blir nyfilmatiseringen bättre. Även fast sword and sorcery nästan är lite för tacky för att funka utanför 80-talet...

Inga kommentarer: