söndag 29 mars 2009

Bläckhjärta

Titel: Bläckhjärta (Inkheart)
Utgivare: Warner Bros. Pictures
År: 2008
Produktionsland: USA och UK
Genre: Äventyr, fantasy, barn och familj, baserad på bok
Regissör: Iain Softley
Skådespelare: Brendan Fraiser, Eliza Hope Bennet, Sienna Guillory, Andy Serkis, Paul Bettany, Helen Mirren
Var: Bio i Malmö.
Med: Sambon.


Obs! Detta kommer inte bli någon jämförelse mellan boken och filmen eftersom jag inte läst boken ännu, så ni som läst boken och sedan sett filmen får gärna komma med kommentarer!

Filmen handlar om Mo Folchart och hans dotter Meggie. Mo arbetar med att restaurera gamla böcker och detta har lett till ett kringflackande liv för honom och hans dotter då han ofta färdas till marknader och antikvariat i många olika länder.

På sina resor söker Mo alltid efter en bok som heter Bläckhjärta, och Meggie förstår av sin fars reaktion att boken håller ett speciellt värde för honom. När han slutligen finner boken dyker även en underlig man upp med en tam vessla vid namn Gwin. Mannen heter Sotfinger och vill ha något av Mo, men Mo vill inte ha med mannen att göra. Mo och Meggie flyr till Elinor Loredan, en gammal släkting i Italien.

Meggie konfronterar sin far och får reda på att boken har något med hennes mor Resas försvinnande att göra, men vad får hon inte veta. Elinors hem blir plötsligt invaderat av män i underliga utstyrslar med text skriven över sina ansikten. De stjäl boken och för dem till Capricorn, en man som kallar Mo för Trolltunga. Meggie får reda på att hennes far har en mycket speciell förmåga: När han läser böcker högt kan han göra dem verkliga!

Capricorn är den onde skurken ur boken Bläckhjärta, och när Mo för några år sedan läste historien högt för Meggie åkte Capricorn ut ur boken men Resa åkte istället in... Meggie och Mo måste nu fly från den onde Capricorn, finna ett nytt exemplar av boken och läsa in de onda skurkarna och på något sätt läsa ut Resa.

Ur strikt barnfilmssyn så var det en trevlig matiné, men jag som sett framför mig en fantasyfilm som skulle gå hem för alla åldrar fann den dock något platt och tråkig. Handlingen flöt inte utan hoppade från punkt till punkt, sen så kändes det som fenomenet Trolltunga inte förklarades nog. Det var ett slags rosa skimmer över vad som faktiskt hände när en Trolltunga läste högt, och som alla fantasyfantaser vet så behöver man fasta regler för magi - annars börjar man ifrågasätta och blir förvirrad. Det är synd att de inte lyckades förklara fenomenet nog bra, för jag har hört så mycket bra om boken och tror det säkert förklaras bättre där. Jag misstänker att filmen helt enkelt inte lever upp till bokens förväntningar.

Paul Bettany lyfte filmen med en utmärkt prestation som eldjonglören Sotfinger och Andy Serkis var en utmärkt barnfilmsskurk! Brendan Fraser var väl medelmåttig som mest. Han fungerar bäst i komiska filmer där han får leva ut litet mer... Helen Mirren fick å andra sidan en något komisk roll som inte riktigt passade henne. När jag ser på henne ser jag drottningen av England, ingen tokig turban-kvinna med passion för gamla böcker.

Fun facts: För er som inte insett det - Jo, Andy Serkis ÄR mannen som spelat Gollum! (Och han kommer snart i en ny Tintin-film som Kapten Haddock! Kan knappt vänta!) Sienna Guillory som spelar Meggies mor Resa spelar även med i Eragorn som den fagra Arya (var inte hon prinsessa eller något?).

Totalt får boken två flygande apor av fem möjliga.

Inga kommentarer: