söndag 22 mars 2009

REPO - The Genetic Opera

Titel: REPO - The Genetic Opera
Utgivare: Liongate
År: 2009
Produktionsland: USA
Genre: musikal, skräck, humor, sci-fi
Regissör: Darren Lynn Bousman
Skådespelare: Alexa Vega, Paul Sorvino, Anthony Head, Sarah Brightman, Terrance Zdunich.
Var: Hemma
Med: Martina, Danne och 'dreas

Det är en musikal med massa överdrivet gore och Paris Hilton. Det är också en grafiskt snygg berättelse om en dystopisk framtid där organ säljs på avbetalning och kan återkrävas. Eller är det en berättelse om en överbeskyddande ensamstående far med ett ovanligt nattjobb?

Det är lite svårt att definiera REPO. Den närmsta liknelse jag kan komma på är Rocky Horror Picture Show men REPO har en mer sammanhängande berättelse. I centrum står den 17-åriga Shilo (fantastiskt namn) som på grund av en blodsjukdom måste stanna inomhus och inte träffa någon. Fast det gör hon i alla fall, hon smiter ut och springer på GraveRobber som "återanvänder" döda människor i sin illegala drogförsäljning. För att vara en person som sticker tjocka nålar i lik så är han rätt sympatisk. I jämförelse.
Samtidigt får vi reda på att Rotti Largo, ägare av organförsäljarföretaget GeneCo, är döende och att hans tre barn är fullkomligt vansinniga. En har problem med att kontrollera sin ilska, en är en degeneread sexgalning och den sista tror att hon kan sjunga och är beroende av skönhetsoperationer. Förutom dessa charmerande personer så finns också Shilos far Nathan med och den tidigare blinda sångerskan Blind Meg. De berörs alla av historien som slutar som många andra operor.

Jag gillar REPO skarpt. Visst det tar några minuter att vänja sig vid att skådespelarna sjunger det mesta av dialogen men det går snabbt och åtminstone jag fångas av berättelsen. I och med att det är en indie-produktion så lider den inte heller av lyckligt-slut-sjukan som många Hollywood-filmer drabbas av. Slutligen så måste jag säga att jag inte tycker att Paris Hilton förtjänade sin Razzie för den här rollen. Anthony Head gör en fantastikt roll som Nathan och Alexa Vega är riktigt bra som Shilo - svårt att tänka sig att hon spelade i Spy Kids.

Jag ger REPO sex återkrävda hjärtan med streckkoder av sju möjliga.

Inga kommentarer: