onsdag 4 mars 2009

Stardust

Titel: Stardust
Utgivare: Paramount Pictures
År: 2007
Produktionsland: UK/USA
Genre: Fantasy, äventyr, romantik
Regissör: Matthew Vaughn
Skådespelare: Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro, Sienna Miller, Michelle Pfeiffer
Var: Hemma.
Med: Sambon.

Stardust är en klassisk saga. Den har verkligen alla ingredienser - en pojke som beger sig ut på en quest för att bli en man, häxor, pirater, förtrollningar, svärdsfajting, spöken och sann kärlek. (Ungefär som The Princess Bride, alltså. Inklusive "the kissing part".)

Den unge Dunstan Thorne beger sig över muren till älvalandet Stormhold, träffar en vacker ung kvinna (som är förslavad av en häxa) och nio månader senare får han en överraskning på tröskeln. Sonen, Tristan, växer upp ovetande om sin verkliga härkomst och 18 år senare är han våldsamt förälskad i en vacker men ganska blåst flicka vid namn Victoria. En natt när de ser en stjärna falla lovar Tristan att hämta den och ge den till Victoria, i utbyte mot hennes hand. Men stjärnan faller på andra sidan muren...

Tristan måste alltså bege sig in i Stormhold, och med ett magiskt ljus färdas han till platsen där stjärnan föll. Men han upptäcker snart att en stjärna i Stormhold inte är detsamma som en stjärna i England.

En lysande film, det här. (No pun intended...) Fantastiska skådespelarprestationer, ett bra manus - hello, förlagan är skriven av Neil Gaiman, det kan inte bli annat än bra! - och snyggt foto. Det är inte ofta man får se en riktig saga på bio (nu såg vi den hemma på dvd, men vi såg den första gången på bio) och jag applåderar varje försök att göra en seriös och välbudgeterad fantasyfilm. Den här har en uppsjö av kända skådespelare, och den som utmärker sig mest är helt klart Robert De Niro som under senare år mest har blivit typecastad som ruffig polis eller ruffig gangster. I Stardust får han verkligen spela ut som den synnerligen fjollige piratkaptenen Shakespeare; han måste ha haft hur kul som helst.

Visst, det finns ett par scener som jag hade kunnat skippa, men på det stora hela gillar jag Stardust väldigt mycket. Precis som Pirates of the Caribbean är det här en äventyrsfilm för hela familjen (argh! jag snubblade in i äkta filmkritikermode ett ögonblick där), med väldigt mycket glimt i ögat och ett "lyckliga i alla sina dar" på slutet... 4,5 fallande stjärnor av 5 möjliga blir betyget.

1 kommentar:

Anonym sa...

Riktigt bra film! Har många recensioner i min blogg ifall du är intresserad. Är du inte intresserad av film kan du läsa vardagsbetraktelser eller allmänt.