lördag 30 maj 2009

Lady in the Water: En godnattsaga

Titel: Lady in the Water: En godnattsaga
Utgivare: Warner Bros.
År: 2006
Produktionsland: USA
Genre: Thriller, fantasy, science fiction
Regissör: M Night Shylaman
Skådespelare: Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Jeffrey Wright, Bob Balaban, Sarita Choudhury, Cindy Cheung, M Night Shylaman, Freddy Rodriguez, Noah Cray-Cabey
Var: Hemma.
Med: Sambon.

Cleveland Heeps är den stammande hyresvärden som dag ut och dag in tar hand om sina hyresgästers alla problem. Han konverserar gärna med dem, hjälper dem med sina problem, men ibland måste han också påminna dem om reglerna som att inte röka inomhus och inte bada i poolen efter 19.00. En dag upptäcker han att det är något fel med poolen. En underlig lera börjar dyka upp i filtret, och han misstänker att någon brutit mot reglerna och badat i poolen på natten och smutsat ned den.

För att fånga den skyldige bevakar han en natt poolen, men vad han finner är någonting helt annat. En kvinna gömmer sig i poolen, men när han ropar på henne och ber henne komma upp så svarar hon inte. Orolig för att hon håller på att drunkna dyker han i efter henne, men finner ingenting. Han kliver upp, chockad, halkar och slår sig och ramlar in i poolen igen, medvetslös. Sedan vaknar han upp i sin säng, med en underlig kvinna vid hans sängkant. Hon säger att hon heter Story, och att hon är rädd för att gå ut.

Cleveland inser snabbt att Story inte är en vanlig kvinna, när han frågar henne vad hon är berättar hon att hon är en narg. Av en hyresgäst får han veta att en narg kommer från en österländsk godnattsaga om ett vattenfolk som då och då får ett uppdrag, att leta reda på en människa med ett budskap och väcka budskapet inom människan. Story har nu kommit till deras lägenhetskomplex för att finna personen med budskapet, och om hon inte lyckas med detta kommer hon aldrig kunna återvända sitt hem i havet igen.

M Night Shylaman är en av mina stora favoriter. Han har gjort Signs, Sjätte sinnet, Unbreakable och Dragonfly, filmer som jag älskar. Temat i filmerna är ofta lågmälda thrillers, ryysligt ruggiga men också tänkvärda och mycket vackra. Lady in the Water håller samma standard, även om den framställs mer som en godnattsaga och har mindre skrämmande element i sig än till exempel Sjätte sinnet som jag knappt vågar se (chicken). Karaktärerna är helt underbara, speciellt huvudrollerna Cleveland och Story. Skådespelarna är också underbara. Något som jag älskade var hur alla hyresgästerna har sina speciella egenheter (tja, förutom Reggie som bara tränar ena sidan av sin kropp och därför har en buffad arm och en tunn arm. Det är litet creepy). Detta är en superbra film som jag rekommenderar varmt till alla! Jag var helt hänförd! Den var så mysig, så sagolik. En Must-See-Movie helt enkelt!

Den får fem nargar av fem möjliga!

Trivia: M Night Shylaman har faktiskt en roll i denna film, han spelar författare (och är väldigt snygg). Sen kan man snart finna Bryce Dallas Howard i den kommande Terminator Salvation-filmen som Kate Connor. Och så kan man så klart återfinna Noah Gray-Cabey i Heroes (mycket bra ung skådespelare), och Fredrik Rodriguez som Gio i Betty.

Inga kommentarer: