lördag 16 maj 2009

Star Wreck: In the Pirkinning

Titel: Star Wreck: In The Pirkinning
Utgivare: Tuotantoyhtiö Energia
År: 2005
Produktionsland: Finland
Genre: Action, Sci-fi, Komedi
Regissör: Timo Vuorensola
Skådespelare: Samuli Torssonen, Atte Joutsen, Timo Vourensola, Antti Satama, Karoliina Blackburn, Janos Honkonen, Seppo Honkanen
Var: I sängen, i Trelleborg
Med: Mig själv

Kapten Pirk kommer från en avlägsen framtiden med rymdskepp och andra humanoider, bland annat Plingoner och Vulgarer. Han har tillsammans med sin andre man Info, en android, och Dwarf, en plingon, fastnat i Finland i nutiden, som han finner vara en mycket farlig tid. Som tur är har den första kontakten med Vulgarerna skett. De anlände till Jeff Cochrane, en suput till rockstjärna som sålde deras skepp till ryssarna. Pirk och hans två kamrater reser till Ryssland och lyckas övertyga Rysslands president om att bygga ett nytt rymdskepp åt honom och därtill ge honom full bemanning. Efter ett par år är skeppet klart och Pirk är nu redo för att sätta igång en plan som bubblat inom honom för en lång tid: Att ena världen under en stark ledare - honom själv!

Efter att ha rustat Ryssland med framtida teknologi lägger de världen under sina fötter och skapar P-unionen, och när jorden är vunnen är det dags för att utforska och erövra resten av universum.


Filmen driver hejvilt med Rysslands revolutioner, Star Trek, Babylon 5 och med de finska dryckesvanorna. Pirk och hans skepp Omstart kommer genom ett larvhål till en spegelversion av deras universum. Där träffar de rymdstationen Babel 13 (Babylon 5) som leds av Kapten Sherrypie. Vi möter även säkerhetschef Mihail Garibrandy och Susanna Ivanovitsa. Den stora grejen med filmen är att det är finskt tal och svensk text, och översättningen från engelska till finska till svenska resulterar i lines som "Ät mina ljuskulor!" (Eat my photontorpedoes!) Produktionen av filmen höll på i över sju år och resulterade i en enastående datorgrafik, stor humor och skådespelare av varierad förmåga. En del var så kassa så det gjorde ont, andra var helt okej, några få överspelade så det blev ännu mer komiskt...

Några ljusglimtar:
Kapten Fukov för skeppet Kalinka...
"Ät mina ljuskulor"
Dwarfs scen som korvståndsbiträde i studentområde (han serverar fulla studenter i studentoveraller!)
Alla syrliga kommentarer om Pirks inkompetens och löjlighet
Kapten Pirks inkompetens och löjlighet

För er som är insatta i Star Trek världen eller som är intresserade av SF kan jag rekommendera denna film, för er övriga - håll er långt borta! Den får totalt 3 ljuskulor av 5 möjliga - egentligen helt oförtjänta - mest pga att den fick mig att skratta.

2 kommentarer:

Arina sa...

Den låter kul på ett bisarrt vis.

Fia sa...

Jaa, faktiskt.. =))