fredag 29 maj 2009

The Oxford Murders

Titel: The Oxford Murders
Utgivare: Eurimages
År: 2008
Produktionsland: UK, Spanien, Frankrike
Genre: Thriller, romantik, crime
Regissör: Alex de la Iglesia
Skådespelare: Elijah Wood, John Hurt, Leonor Watling, Julie Cox
Var: Hemma.
Med: Sambon.

Dåliga böcker blir oftast bra eller åtminstone ok filmer, enligt min erfarenhet. Det stämmer även den här gången - jag tyckte att boken var astråkig, men filmen vara faktiskt ganska ok. Att sen John Hurt är med gör ju inte saken sämre, han är briljant.

Martin, en ung amerikansk matematikstuderande (Wood) kommer till Oxford för att skriva sin avhandling. Han har redan bestämt sig för att han vill ha sin idol, professor Arthur Seldom (Hurt), som handledare, men det visar sig snabbt att Seldom inte längre tar emot studenter. Martin hyr ett rum hos hustrun till en av Seldoms gamla kollegor i hopp om att kunna komma professorn närmare, men det ger inget resultat och efter att ha blivit gjord till offentligt åtlöje av Seldom under en föreläsning beslutar sig Martin för att lämna Oxford.

Men samma dag stöter han på Seldom hos sin hyresvärdinna, och tillsammans hittar de henne mördad. Seldom berättar att han är där på grund av en lapp med ett kryptiskt meddelande och en symbol på, och han är övertygad om att symbolen, en cirkel, betyder att mördaren är någon som vill ha Seldoms uppmärksamhet till varje pris. Den gamle professorn och den unge matematikern börjar nu, tillsammans, att jaga mördaren, med cirkeln som enda ledtråd. Ska mördaren hinna slå till igen innan de listat ut vad hans symbol betyder?

Tja, handlingen som sådan är helt ok, lite småspännande på sina ställen även om den inte är helt orginell. Som vanligt är Elijah Wood en smurf (och även om han uppvisar aningens fler ansiktsuttryck än i Sagan om Ringen så är det inte SÅ många fler. Kanske tre, istället för ett. Snacka om "the man with one face"...). Det mest störande med hela filmen är dock sexscenerna - OMG, Frodo has sex! - det är lite cradle robbing över dem. Julie Cox (ok, ingen sexscen där, bara hångel) är född -73, Leonor Watling -75, men eftersom Elijah (född -81) ser ut som 14 så blir det bara... fel. Och om det är nån som skulle behöva buffa upp sig på gymmet så är det han, kan jag säga. (And yet, these scenes are strangely appealing... vad är det för fel på mig?)

Hm, det blev en ytlig recension det här. Ja ja. =) Jag skyller på avsaknaden av en daglig Sam & Dean-hit.

The Oxford Murders får iallafall, knappt, tre mystiska symboler av fem. Det blir lite mer än 2,5 bara på grund av ovannämnda scener. ;)

2 kommentarer:

Maria sa...

The Oxford murders är helt klart den sämsta film jag sett hittills i år! Så värdelöst agerande av ALLA inblandade! Det stämmer verkligen att Elijah bara har ett ansiktsuttryck... Och sexscenerna var totalt malplacerade och direkt disturbing att se på (spolade faktiskt förbi dem...). Manuset var i tillägg värdelöst, jag och min filmkompis satt och himlade med ögonen efter de första 20 minutrarna. Och VARFÖR hade den nakna mannen utan armar och ben inte en filt eller något över sig??! Var det någon sorts poäng med att han skulle ligga där och frysa? (Ja, detta kan räknas som en spoiler, men snälla, slösa inte bort tid med att överhuvudtaget överväga att se denna film!)

Martina sa...

Haha, min dålig film-tröskel är extremt hög. =) Om du tycker att det här är en usel film så har du inte sett många RIKTIGT usla filmer. Jag menar, den har ju talsynk.