torsdag 19 februari 2009

A Mighty Heart

Titel: A Mighty Heart
Utgivare: Paramount
År: 2007
Produktionsland: USA/UK
Genre: Drama, BOATS
Regissör: Michael Winterbottom
Skådespelare: Angelina Jolie, Dan Futterman, Will Patton
Var: Hemma.
Med: Sambon, som höll på att ledas ihjäl.

Först en förklaring: BOATS = Based On A True Story.

Angelina Jolie gör en lysande rollprestation som den fransk-amerikanska journalisten Mariane Pearl i denna verklighetsbaserade film. A Mighty Heart bygger på Mariane Pearls egen berättelse om när hennes make, den amerikanske jounalisten Daniel Pearl, kidnappas i Pakistan, och hur hon tillsammans med CIA, den pakistanska polisen och några vänner - också journalister - arbetar för att rädda honom.

Makarna Pearl befinner sig i Karachi, Pakistans huvudstad, på uppdrag av sin tidning (Wall Street Journal), men de ska snart lämna Pakistan och bege sig till Dubai. Daniel ska bara göra en intervju med Sheikh Gilani, en muslimsk fundamentalist, och sen kan de resa.

På väg till intervjun försvinner Daniel spårlöst. Mariane börjar själv söka efter sin man - tillsammans med sin journalistkollega Asra och några andra vänner - men ganska snart står det klart att det rör sig om en (förmodligen politisk) kidnappning och officiella instanser kopplas in, för att leta reda på Daniel innan det är för sent.

I vanlig ordning är det politik och religion som den här filmen handlar om. Daniel Pearl anklagas för att vara allt från CIA-agent till spion för Mossad (när det framkommer att han är jude), och eftersom Pakistan är ett muslimskt land så spelar religionen uppenbarligen en stor roll. (Jeez, give it up already! Din låtsaskompis är precis lika bra som min låtsaskompis...) Trots att Pakistan officiellt är USA-vänligt - eller så verkar det iallafall vara i den här filmen - så hyser landet ett stort antal Al-Qaidamedlemmar och talibaner som inte direkt är vänligt inställda till västvärlden och speciellt USA.

Men A Mighty Heart fokuserar faktiskt inte så mycket på politiska och religiösa motsättningar, utan på Marianes kamp för sin mans liv. Fadern till hennes ofödda barn dessutom, för hon är ju naturligtvis gravid när det här händer... Hon framträder på tv för att prata om kidnappningen och hennes hem blir en mötescentral för alla de instanser som arbetar med fallet, och i största allmänhet är det här en film om henne och Daniel vilket gör den mer mänsklig.

Sambon som inte gillar den här typen av filmer höll på att få spader i soffan, men jag tycker att det var en bra film, gjord nästan som en dokumentär (sättet som den var filmad på kändes väldigt äkta, lite skakigt och inte alldeles perfekt - som en dokumentär) vilket det ju på sätt och vis är.

Den får fyra amerikanska journalister av fem möjliga, och en liten guldstjärna för Angelinas roliga franska brytning. ;)

Inga kommentarer: