fredag 20 februari 2009

Valkyria

Titel: Valkyria (Valkyrie)
Utgivare: United Artists
År: 2008
Produktionsland: USA/Tyskland
Genre: Drama, Thriller, Krig, BOATS
Regissör: Bryan Singer
Skådespelare: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Eddie Izzard
Var: Filmstaden salong 5.
Med: Sambon och Kindfalk.

Man kunde ju inte ha alltför höga förväntningar på den här filmen, med tanke på att det verkar ha varit ett rent ego-projekt från Tom Cruises sida - och Tompa må ha varit en heartbreaker på det glada åttiotalet men efter att ha joinat scientologkyrkan och fått spel i Oprahs soffa så har jag inte särskilt stor respekt för honom... (Annat var det i Days of Thunder, oj oj oj säger jag bara.)

Men, Eddie Izzard är ju med, och i trailern yttrades orden "there´s no problem that can´t be solved with high explosives" (eller nånting ditåt). Lägg till andra världskriget från tyskarnas perspektiv och det blir ganska självklart att gå och se Valkyria, eller hur?

Filmen handlar alltså om komplotten att mörda Adolf Hitler medelst en sprängladdning i Varglyan (hans bunker) år 1944. Inte långt innan krigsslutet alltså, men det kunde ju inte konspiratörerna veta... Konspiratörerna var i det här fallet flera högt uppsatta militärer och politiker som hade kunnat vara med i Hitlers "inre cirkel" men valt att avstå. Med hjälp av överste Stauffenberg (Cruise) som sårats under tyskarnas offensiv i Nordafrika beslutar sig kretsen av, tja, landsförrädare faktiskt, även om de i omvärldens ögon idag skulle kunna ses som hjältar, att mörda Hitler och inleda operation Valkyria - en plan som Hitler själv godkänt i händelse av sitt frånfälle eller tillfångatagande - för att säkra Berlin och därigenom hela tredje riket, bilda en ny regering och sedan förhandla med de allierade.

Tja, de som är bekanta med andra världskrigets förlopp vet ju på ett ungefär vad som hände. Däremot är det nog många (inklusive jag själv) som inte visste att det var en så stor operation, som faktiskt var nära att lyckas (om nu filmen berättar sanningen). Om Stauffenberg och hans kollegor hade lyckats med mordet och operation Valkyria hade världen kunnat se markant annorlunda ut idag, trots att kriget tog slut bara nio månader efter det misslyckade bombdådet. Det är nog många beslut som hade kunnat vara ogjorda...

Hur som helst. Som film betraktad är Valkyria lite småseg; det händer visserligen saker från ruta ett men ständigt i samma tempo, inga direkta höjdpunkter nånstans. Historienörd som jag är så tycker jag iochförsig att hela plotten är intressant ändå... Nånting som naturligtvis är lite B-igt är att det är en amerikansk film, helt utan tyska skådespelare, men de har faktiskt löst det ganska snyggt genom att låta Cruise inleda på tyska i ett brev till sin fru (naturligtvis är Stauffenberg gift och har ett halvt fotbollslag av blonda barn, som det skulle vara i Nazityskland) som så småningom övergår till engelska. Det ger iallafall illusionen av att det är tyska som talas.

Kusligt porträttlik skådespelare de har hittat som Adolf Hitler dessutom! Hade filmen varit svartvit i bästa 30-talsstil så hade man nästan blivit lite rädd för honom. I största allmänhet är skådespelarprestationerna bra, till och med Tompa gör en bra roll även om den luktar lite egoboost då och då.

En sak är iallafall säker - det kommer ingen uppföljare.

Valkyria får tre små sprängladdningar av fem. Det är en helt ok film, antagligen bättre ju mer intresserad av historia och speciellt andra världskriget man är, men inget direkt mästerverk.

2 kommentarer:

jessicab sa...

Det mest obehagliga med han som spelar Hitler är att han spelade mr Collins i BBCs Stolthet och fördom...

Martina sa...

Va, är det han?! Det tänkte jag inte på. Ja, det var ju ganska obehagligt. =)