onsdag 14 januari 2009

The Bank Job

Titel: The Bank Job
Utgivare: Lionsgate
År: 2008
Produktionsland: UK
Genre: Thriller, drama
Regissör: Roger Donaldson
Skådespelare: Jason Statham, Saffron Burrows, David Suchet
Var: Hemma.
Med: Sambon.

Jepp, Jason Statham-tema. Det är vad jag och sambon har haft ett tag nu. The Bank Job skulle kunna vara Storbritanniens svar på Ocean´s Eleven fast i 70-talets London - och med betydligt ruffigare skurkar än de eleganta gentlemannatjuvarna i Las Vegas.

Det är faktiskt inte särskilt mycket pangpang, ingen halvnaken Jason Statham och inte ens några snygga biljakter. Men det betyder inte att det inte är bra.

Statham spelar Terry Leather, en småfifflareoch bilhandlare i ett av Londons mindre eleganta områden. Han har problem med låneindrivare och det faktum att hans bilar inte säljer särskilt bra. Men en dag dyker hans gamla barndomsvän Martine (Saffron Burrows) upp med ett förslag: hon vill råna en bank. Terry går med på förslaget och tillsammans med några vänner börjar de planera det perfekta rånet... Men det finns en hake som de är omedvetna om; en höjdare inom underrättelsetjänsten har i själva verket anlitat Martine för att tömma ett specifikt fack i bankvalvet, ett fack som innehåller, för kungafamiljen, mycket komprometterande fotografier.

Och inte nog med det; just den här banken används av halva Londons undre värld - och när de får veta att deras hemligheter blivit stulna, så vet man aldrig vad de kan ta sig till.

Den här filmen är faktiskt (löst) baserad på en verklig händelse, The Baker Street bank robbery år 1971. Rånet tystades ner av myndigheterna, och rånarna infångades aldrig. Vad som egentligen hände vet antagligen ingen (som inte var/är i regeringsposition i Storbritannien), men The Bank Job är väl en lika god gissning som någon annan...

Alla de klassiska bankråne-klichéerna finns med, de gräver till och med en tunnel in till kassavalvet! Det är så betryggande med såna filmer. Och för att fortsätta trenden med vanligtvis schyssta skådisar som spelar skurkar, så har David Suchet (av de flesta kanske bättre känd som Hercule Poirot!) rollen som Londons porrkung. =)

The Bank Job får fyra stulna guldtackor av fem möjliga.

5 kommentarer:

Sooz sa...

Men du, har du sett att dom har satt Jason Stratham i en bil på filmaffischen i alla fall... det är som att han och bilar går hand i hand :)

Martina sa...

Jo, men han kör ju lite bil iallafall (och är bilhandlare), men det är inga biljakter eller avancerad körning med.

Sooz sa...

ahh... sant. Undrar om dom har fått in nån bil i "In the name of the king" :)

Fia sa...

Kanske jag måste se dessa filmer med Jason Stratham? Är det Fia-filmer måntro? (dvs inte för skrämmande och inte mindless action?)

Martina sa...

Jo, se alla filmer med Jason Staham! =) Även fast de är fyllda av mindless action (nåja, inte The Bank Job). De är faktiskt bra ändå.