onsdag 14 januari 2009

Shoot 'Em Up


Titel: Shoot 'Em Up
Utgivare: New Line Cinema
År: 2007
Produktionsland: USA
Genre: Action

Regissör: Michael Davis
Skådespelare:
Clive Owen, Monica Bellucci, Paul Giamatti, Steven McHattie, Daniel Pilon m fl
Var: Hemma i soffan, på DVD
Med: Suss

Smith hjälper till att förlösa ett barn samtidigt som han avverkar elakingar runt omkring sig, flyr sedan med barn och lyxprostituerade
Donna Quintana, som han mer eller mindre tvingar att hjälpa till, och mejar under denna flykts gång ner tjog efter tjog av namnlösa skurkar anlitade/ledda av en stygging spelad av Paul Giamatti.. Filmen är precis så överraskande och djuplodande som det verkar, men det GÖR ingenting, den underhåller och den gör det bra..

Är detta en kvalitativt bra film? Nej! Är det en bra story? Nej! Borde man skratta när folk dör till höger och vänster under mer eller mindre vidriga former? Nej! Men det gör man lik förbannat.. Varför? Det är så fasansfullt verklighetsfrämmande, vad än dom hittar på.. Välgjort, snyggt filmat och välspelat, och med den där tydliga skillnaden mellan verklighet och fiktion.. Laddar om gör man när det är dags för en oneliner eller rolig situation, ett väl beprövat koncept från de numera klassiska Hong Kong-filmerna från 80-/90-tal!!

Resultatet av detta är att jag kände mig mer än lovligt underhållen, mer så än jag blivit av en film på länge.. Jajjomensan, det är övervåld av alla de slag hela tiden och på alla de sätt, men gjort med glimten i ögat och så överdrivet att det bara blir roligt och underhållande.. Det är så här underhållningsvåld ska vara helt enkelt! En dryg, blasé och allmänt grinig "hjälte" som lyckas med alla de manövrer han får för sig, avverkar tjogtals med elakingar per scen spottandes kulor på de mest påhittiga sätt samtidigt som han med föga glädje men viss entusiasm slänger ifrån sig oneliners och avsky för olika handlingar och personlighetstyper..

En mindre ramberättelse finns, men mest bara för att det ska finnas en anledning för skurkarna att skaffa fram fler småskurkar som ger sig efter hjälten för att dö på något innovativt sett..

Som sagt, egentligen inte en BRA film, men YTTERST underhållande!! Så betyget reflekterar inte vad jag ansåg om filmen kvalitativt, utan att jag som tidigare nämnt blev så överraskande underbart underhållen av den!! Sex sönderpepprade elakingar av sju möjliga..

Inga kommentarer: