lördag 10 januari 2009

Death Race

Titel: Death Race (a. k. a. Death Race 3000)
Utgivare: Universal Studios
År: 2008
Produktionsland: USA/Tyskland/UK
Genre: Action
Regissör: Paul W. S. Anderson
Skådespelare: Jason Statham, Joan Allen, Tyrese Gibson
Var: Hemma.
Med: Sambon.

En dystopisk actionfilm med en plotline lika subtil som en yxa i ansiktet; Nyckeln till frihet möter The Fast and the Furious möter The Running Man. Ungefär så kan man beskriva Death Race.

Jason Statham spelar tävlingsföraren och ex-kåkfararen Jensen Ames som döms för mordet på sin fru och skickas till USA:s värsta fängelse. Där blir han mer eller mindre tvingad att delta i Death Race, en biltävling där den skickligaste föraren - eller den som dödar flest medtävlare - vinner. Fem vinster, sen är man fri... men Jensen Ames är där för att ersätta en annan förare och behöver bara vinna denna enda gång. Problemet är bara att det kommer han inte få göra.

En cheesy actionfilm, yet strangely appealing - och Jason Statham är ju alltid Jason Statham. Jag har nyss sett Transporter 1, 2 och 3 där hans primära fuktion är att köra bil och ta av sig på överkroppen - och gissa vad, det är precis det som är hans funktion i Death Race också. ;) Tja, jag klagar inte.

Det hade förmodligen varit mer värt att se den här filmen på bio - mycket pangpang och exploderande bilar - men jag tycker att den funkade bra även hemma i tv-soffan. Man behöver inte koppla in hjärnan på något sätt (som jag skrev, plotten är väldigt subtil *host*) utan kan bara låta sig underhållas av en whiskeyhes Statham, snabba bilar och lite mindless violence, i den trygga förvissningen att det här är en amerikansk film och självklart fixar sig allting på slutet.

Death Race får tre, nej, tre och en halv, tungt armerade racerbilar av sju möjliga, samt ett litet pluspoäng för att den inte är rädd för att gotta sig ner i klichéer. Det är den sortens film. =)

Inga kommentarer: