söndag 25 januari 2009

Crank

Titel: Crank
Utgivare: Lakeshore Entertainment
År: 2006
Produktionsland: USA/UK
Genre: Action
Regissör: Mark Neveldine, Brian Taylor
Skådespelare: Jason Statham, Amy Smart, Jose Pablo Cantillo
Var: Hemma.
Med: Sambon, Greger, Kindfalk.

Åh, Jason! Vi har en seriös kärleksaffär han och jag - sen att den bara pågår från min sida, ja, det är sånt man får leva med. Jason Statham har armbågat sig upp till en topplacering (tillsammans med t.ex. Vin Diesel och Clive Owen) på min "skådisar som inte kan göra dåliga filmer"-lista (within reason, förstås. Vin Diesel har ju lyckats göra åtminstone en film som jag vägrar se, och Clive Owen har, tyvärr, faktiskt också gjort en dålig film - Derailed. Dålig film, men Clive var fortfarande bra.)

Nå, iallafall. Crank känns som urtypen för en mindless actionfilm: torpeden Chev Chelios (Statham) vaknar upp och upptäcker att han blivit injicerad med en drog som långsamt dödar honom. För att hålla sig vid liv tillräckligt länge för att hämnas på sin mördare (Cantillo) måste han hålla adrenalinet på topp hela tiden - med hjälp av rädsla, våld eller fysisk ansträngning. Han beger sig ut på en vansinnesfärd över hela stan för att leta reda på mannen som injicerade drogen, och på vägen hämtar han också upp sin flickvän (Smart) som hittills inte haft en aning om att hennes pojkvän är en lejd mördare...

Låter det cheesy? Det är det. Men Crank har nåt som många andra actionfilmer saknar - humor. Visst, one-liners i all ära (det finns en del såna här också), men hela filmen genomsyras av humor och självdistans och jag kan bara tänka mig hur kul Jason Statham - och filmteamet! - måste ha haft vid inspelningen av vissa scener. Till exempel när han springer, iförd sjukhuskläder, hög som ett hus på syntetiskt adrenalin, och med en hard-on som heter duga, genom hela stan. Eller den publika sexscenen i Chinatown! D skrattade så att han höll på att dö under den scenen, den är helt fantastisk.

Alltså - rolig action med en hel del skruvade scener, och en hel del snygga scener också. Och självklart ingår det en hel del bilkörning...

Crank får fyra fladdrande sjukhusrockar av fem möjliga, och det ska bli väldigt intressant att se tvåan som kommer i vår.

Inga kommentarer: